Judas TheaterProducties vzw is een professioneel Vlaams musicalproductiehuis dat zich de afgelopen jaren in de kijker werkte met producties die telkens vernieuwend, actueel, geëngageerd en ruimdenkend waren. “The Last 5 Years” (2008), “Ganesha” (2010), “Lelies” (2011 / 2015), “Josephine B.” (2013), “Pauline & Paulette” (2014), “De Muze Van Rubens” (2016), “De Rozenoorlog” (2016-2017), “Goodbye, Norma Jeane” (2017-2018) & “Iedereen Beroemd” (2019) werden door pers en publiek unaniem geprezen. Doorheen de jaren sleepte het productiehuis meer dan 14 Vlaamse Musicalprijzen in de wacht waaronder driemaal de prijs voor ‘Beste Musical’.
Door telkens eigen creaties te maken, draagt Judas TheaterProducties bij tot de ontwikkeling van een Vlaams musicalgenre dat ook in het buitenland opgepikt wordt. Zo stak het productiehuis met de creatie “Lelies” in de lente van 2015 voor de eerste keer de grens over naar Nederland en werd er recent een samenwerking op poten gezet met het nieuwe Nederlandse productiehuis De Theater BV. Deze samenwerking resulteerde in een Nederlandse versie van “Goodbye, Norma Jeane”, die in februari 2020 in première ging.
Ondanks de subsidiestop en de huidige besparingen binnen de projectsubsidies, blijft Judas zich toch engageren om eigen producties op de planken te brengen. “Ganesha – Een perfecte god” kreeg in 2010 een projectsubsidie van de Vlaamse Overheid en dit was tevens de eerste keer in de geschiedenis van Judas dat het productiehuis subsidies mocht ontvangen. Nadien volgden er nog subsidies voor “Lelies” en “Iedereen Beroemd” en van 2013 tot en met 2016 werd Judas zelfs structureel betoelaagd.
Het productiehuis betreurt dan ook de huidige gang van zaken binnen het subsidielandschap want door te besparen op subsidies krijgen creaties van eigen bodem amper tot geen kansen meer. Dit beknot de evolutie van alle genres en geeft jong talent een pak minder kansen.
Mission Statement
De missie van Judas TheaterProducties is om originele, Vlaamse musicalcreaties te ontwikkelen. Per seizoen zal minimaal 1 nieuwe musicalcreatie ontwikkeld worden. De volledige productie gebeurt vanaf stap 1 (kiezen van het verhaal en het locken van de rechten) tot en met de uitvoeringen binnenshuis – en dus in eerste instantie binnen Vlaanderen. De uitstraling van de producties daarentegen is internationaal. Er wordt gezocht naar verhalen, bestaande scripts, films en dergelijke die ook in het buitenland kunnen aanspreken. De bestaande internationale samenwerkingen worden verder uitgerold.
De bestaande catalogus die Judas sinds 2010 heeft opgebouwd, bestaat ondertussen uit een groot aantal titels die ook in het buitenland reeds gescoord hebben. Er wordt gewerkt met talent van eigen bodem, aangevuld met internationaal talent (wij denken dan in de eerste plaats aan Nederland – met betrekking tot hetzelfde taalgebied). Judas zal actief bijdragen tot het ontwikkelen en stimuleren van jonge mensen binnen het musicalgebied. Er wordt geen eigen ‘school’ opgericht, maar wel actief samengewerkt met bestaande, professioneel omkaderde opleidingen. Ook met de bestaande hogeschool-opleidingen zal actief worden samengewerkt.
Kansen geven aan jong talent bestaat erin dat Judas niet enkel uitvoerende kunstenaars zal betrekken, maar evenzeer actief op zoek gaat naar scheppende kunstenaars (schrijvers, componisten, regisseurs, choreografen, kostuum- en decorontwerpers, …) en productionele talenten (uitvoerende producenten, company managers, technisch verantwoordelijken, zakelijke, logistieke en promotionele mensen).